EXPOSICIÓ QUATRE PER QUATRE. Cicle d’art i poder

EL PODER DE LA SEDUCCIÓ
El passat dia 7 de juliol a les 18 hores. s’inaugurava la mostra 4×4 a LaSaleta de Can Castells, centre d’art de Sant Boi.
Va ésser una magnifica vetllada, el director del centre Joanjo Esteban en nom del consistori va fer la introducció per pesentar al prestigiós periodista, historiador i crític d’art en Josep M, Cadena que va seduïr amb la seva paraula amena i els seus comentaris sempre sorprenents tambè el director va agraïr als col.laboradors de LaSaleta primer a la responsable Josefa Hernandez per la seva implicació envers l’art , i ha Carles Cercos per la seva tasca en la creació i les produccions audiovisuals
L’inauguració va comptar amb la presència dels artistes catalans, també altres crítics d’art com Ramon Casalé i de nombroses persones d’un ventall ampli i variat. Tot això enllaça amb l’escrit que en Josep M. Cadena a continuació argumenta (J.P.G.)

Italians i catalans agermanats per l’art
La cordial relació, establerta des de fa divuit anys, entre uns artistes italians de la vessant de l’Adriàtic i uns altres de catalans pertanyents a la Mediterrània, ha propiciat diverses exposicions, així com viatges d’amistat. Cadascun d’aquests creatius segueix una estètica pròpia i avança pels camins que més l’inquieten, pel que llurs obres són plenament personals i gens coincidents, amb la virtut afegida que, mostrades col•lectivament, ofereixen una magnífica panoràmica d’uns autors molt representatius de l’actual plàstica a Itàlia i Catalunya

Actualment, el grup artístic mostra els seus treballs a l’espai d’art La Saleta de Sant Boi de Llobregat, sota el títol 4 x 4. En quant a la participació italiana hi ha Vittorio Amadio, Marisa Marconi, Clodoveo Masciarelli i Silvio Craia. I pel que fa als catalans, trobem Ferran Soriano, Joaquim Pujol Grau, Josefa Hernández i Albert Casals. Tots vuit tenen trajectòries molt notables, i entre les seves coincidències expositives a Catalunya figura, per exemple, la de tots ells –a excepció de Josefa Hernández, perquè no hi hagué l’oportunitat– a l’interessant Fira d’Art de Salàs de Pallars que funcionà entre els anys 1990 i 2011. A la vegada, les escultures d’alguns d’ells conviuen a les instal•lacions que envolten el camp del F.C. Barcelona.

.Per la part adriàtica, la del mar profundament verd, sòlid dins de la seva fluïdesa, tenim l’àmpliament internacional pintor Vittorio Amadio, enèrgic servidor de la llum, que amb el color troba la força de l’esperit. Marisa Marconi fa transparents les formes bàsiques que hi ha sota les realitats tangibles, tot apropant-nos lúcidament a les intimitats de l’home i la dona. Clodoveo Masciarelli connecta amb l’Univers com a gran practicant de l’astronomia que és i investiga els móns transcendents. I Silvio Craia es submergeix en el subconscient, allí on tot bull a l’espera de la força alliberadora del pensament.

Per part catalana, Ferran Soriano, escultor amb gran sentit poètic de la realitat vibràtil de la llum, ens fa veure noves dimensions. Joaquim Pujol Grau, estimulador del talent propi i del talent dels altres, entén tota acció creativa com un mirall del temps que passa i que l’art permet fixar en les seves essències. Josefa Hernández, matèricament sensible, crea espais en l’aire que passa i en el color que es mou com aigua d’un estany serè. I Albert Casals, gran amant dels blaus mediterranis, sempre troba formes per a dir que en la permanent lluita entre el Bé i el Mal la victòria no es troba en prendre partit per la bondat sinó en ésser autènticament bo.
Josep M. Cadena
periodista, historiador i critic d’art
16__expo_quatre_per_quatre

16__expo_quatre_per_quatre2