LAC.16 – Pot l’art transformar-nos?

LAC.16 – Pot l’art transformar-nos?
15 de setembre a 5 novembre a Can Castells Centre d’Art

Inauguració al Centre d’Art Can Castells el 15 de setembre a les 17h. amb una performance de l’artista Valentino Fiocco, realitzant una intervenció col.laborativa.
Es poden visitar les instal.lacions fins el novembre.

¿Pot l’art (el procés creatiu) transformar les persones? Per a nosaltres la resposta és clara: Sí! L’art ha estat i és una poderosa palanca de transformació personal i social. L’art ha format part de l’ésser humà des de sempre, acompanyant-nos en el mateix procés evolutiu. Una poderosa eina cultural, simbòlica i present en totes les èpoques i civilitzacions.

Us proposem conèixer vuit propostes coproduïdes entre diferents artistes i més de dues-centes persones. Aquestes propostes ens parlen de què ens preocupa o ens afecta com a persones o com a col•lectius: la crisi dels refugiats, la realitat de les famílies, el fet de compartir, les dificultats de trobar una feina, els sentiments, …

Darrere d’aquestes propostes hi ha persones, moltes de les quals mai havien pensat que podrien treballar amb un artista i produir una peça per a un centre d’art. Són persones aturades, nens de Primària, persones grans que viuen en una llar d’avis, mares i pares, persones que viuen en un hospital o una presó, famílies, adolescents, … A tothom, felicitats per la feina feta i gràcies!

A vosaltres, els qui ens visiteu, només dir-vos que possiblement la part més important d’aquesta exposició us l’heu perdut! Perquè el més important segurament de tot el LAC són els processos. Les dinàmiques, els sentiments i emocions que hi ha darrere de cada una de les propostes i la transformació (en més o menys intensitat) que ha suposat per a les persones que hi han participat. Per això a l’exposició també trobareu espais per poder preguntar, proposar o contactar amb les persones que hi han participat. Estarem encantats de compartir tot això amb vosaltres.

16_postal_lac__00

Proposta 1. “Abrázame”
Es podria dir que és una de les instal.lacions més potents que trobareu: realitzada entre més de 100 participants de totes les edats, es va crear veritablement una ‘xarxa’ de fil, millor dit, de llana entre tothom: els alumnes de l’Escola Pedagogium Cos i la Llar d’Avis Sant Josep es van anar trobant, van aprendre un d’altres a fer llana, i amb les trobades “Teixint Fem Xarxa”, esdevindrà el projecte “Abraça’m”. El vermell serà el color denominador, com a símbol d’unió i afecte. Al llarg dels mesos es van organitzar presentacions de treballs d’art contemporani de característiques similars, i va delegar en els alumnes la creació del disseny final de la peça. L’energia i el format del projecte acaben incorporant mes col•lectius a la fase final: Taller d’usuàries de l’Hospital Benito Menni, el Taller de Manualitats de casals de Sant Boi o el Taller WeLove Art. Amb la feina de tots, van elaborar Óssa Major, una joguina, un peluix de mida gegant, de llargues extremitats per poder abraçar molt i de color vermell passió.
Coordinació i direcció artística: Yelena de Belgrado
Col•lectius participants: Escola i AMMPA Pedagogium COS, Llar d’Avis Sant Josep, We Art, Grups de Manualitats del Ajuntament de Sant Boi, Servei d’Atenció a persones amb Discapacitats Intel•lectuals del hospital Benito Menni.

Proposta 2. “Geografias Emocionales”
Un projecte que gira al voltant del tema de les migracions i sobre la nostra condició de migrants en relació als espais que hem habitat. Per mitjà de les nostres experiències personals buscarem la reflexió d’allò que implica el desplaçament, desplaçaments que ens obliguen a un canvi i una adaptació, sobretot donant prioritat a aquells sobre la dona i sobre el canvi del paisatge, així com un marc ideal per apropar-nos a l’actualitat dels refugiats a Europa. Serà un gest, amb l’acció del caminar, de desplaçar-nos deixant petjada i construir plegats un paisatge comú.
Coordinació i direcció artística: Diego Tampanelli
Col•lectius participants: Grup d’Alfabetització del Ajuntament de Sant Boi.

Proposta 3. ” Crear, Construir en familia”
El projecte proposa una experiència creativa en família, com un assaig o entrenament per viure el quotidià amb creativitat. Una oportunitat d’obertura del món interior i la seva expressió, brindant així una major proximitat entre els elements de la família, amb estímul al diàleg, a l’alegria, al coneixement i lliure expressió de la identitat, autenticitat de cadascú, com de les seves capacitats i habilitats per a crear i construir amb una expressió creativa. Un procés de creació que condueix a una percepció per a l’enteniment i acceptació de la diversitat en les formes de ser, de veure i d’interpretar el món. Es treballa tenint molt ne compte els valors i la consciència ecològica.
Coordinació i direcció artística: Zita Rodrigues
Col•lectius participants: Famílies Ludoteca de l’Olivera.

Proposta 4. “Artistes del carrer – Benito Menni”
Entre els mesos de juny i juliol i al llarg de cinc sessions, es va fer un treball d’expressió plàstica al Museu Can Castells amb un grup de pacients del Benito Menni. Atesa la importància del propi ritme i el procés creatiu, es pretenia incorporar al seu dia a dia una rutina d’atenció, expressió, creació i relació. De relació amb l’entorn, amb ells mateixos i amb els altres. A través del treball personal i grupal, es tractarà de connectar amb l’impuls, el present, la memòria i la identitat de cadascun. Uns treballs resultants que van destacar el procés per sobre de tot.
Coordinació i direcció artística: Diego Mallo
Col•lectius participants: Artistes del carrer – Benito Menni.

Proposta 5. “Selfies”
Projecte fotogràfic en el marc de LAC16: L’objectiu d’aquest taller ha estat crear un espai de coneixement sobre la imatge actual mitjançant la teoria i la pràctica. Durant les diferents trobades hi va haver diàlegs entre les idees de l’artista i les necessitats i suggeriments del col•lectiu, fomentant així una actitud pedagògica i crítica respecte als usos actuals de la imatge i la seva relació amb la realitat social. El resultat serà una mostra d’autoretrats que van treballar en les sessions mitjançant la tècnica de cianotipia (imoressió de fotografies que dóna una impressió en color cian blu), combinades amb els textos dels mateixos alumnes basant-nos en l’assaig escrit per Albert Camus “L’home rebel”.
Coordinació i direcció artística: Javier Salas
Col•lectius participants: Alumnes del PSI de Sant Boi.

Proposta 6. “Coboi”
Aquesta obra neix de la iniciativa de l’equip Vives Emplea Sant Boi, que inicia el seu camí junts a principis del mes de Febrer i que finalitza el seu recorregut en una Exposició de Cv, realitzada el mes de Juliol d’aquest any. Durant aquest temps van treballar en equip amb l’objectiu de crèixer com a professionals i com a persones.
Amb esforç i motivació, s’han superat i el resultat és aquesta Obra on volen mostrar la seva creativitat, passió i talent: representa l’Ave Fènix, símbol de renaixement i reinvenció personal, ja que, com ells van fer, va ser necessari superar certs moments difícils i saber utilitzar-los per créixer i fer un gir a les seves vides.
Coordinació i direcció artística: Helena Roche.
Col•lectius participants: TalentMix.

Proposta 7. “Correspondències”
Aquesta proposta va nèixer a la Fundació Suñol de Barcelona, i buscava acostar les obres de l’exposició “Diàlegs de la mirada” des d’una perspectiva pràctica i vivencial. Les propostes que podreu veure es basen en una peça de l’artista Ramón Guillem Balmes, on els diferents participants presenten diferents suports ortopèdics que busquen millorar-nos com a persones.
Coordinació i direcció artística: Fundació Suñol – Toni Magnet i Montse Toribio
Col•lectius participants: Alumnes d’art Casal Cooperativa, Parc Sanitari de Sant Joan de Deu.

Proposta 8. “Lápiz”
Enguany es compte amb la col•laboració de la Galeria Lápiz de Barcelona, que ens presenta un treball comunitari realitzat amb dones presoneres.
¿Qué tienen en común Marco Polo, el Marqués de Sade y Oscar Wilde? Todos se dedicaron a la literatura mientras estaban presos. A la imaginación y a la personalidad ¡no se les puede poner rejas! Así que grandes hombres, como Martin Luther King, Fidel Castro, Gandhi o Cervantes aprovecharon el tiempo en la cárcel para dar rienda suelta a su imaginación, escribiendo. Sus obras tuvieron gran influencia, de un modo u otro, en la Historia de la Humanidad.
Las imágenes expuestas en LáPIZ son interpretaciones personales que las internas del taller de fotografía del CP Dones de Barcelona hicieron de gente famosa en la historia que, por un motivo u otro, han pasado una temporada en la prisión. Esta serie fue realizada en 2014, para participar en el concurso anual entre las cárceles de Cataluña, en ocasión de la fiesta de San Jordi. La dirección del Centro Penitenciario de Dones censuró varias imágenes alegando, en un primer momento, la prohibición de temas religiosos (San Pablo) y políticos (Fidel Castro y Hitler), para al fin declarar que “nada [en las imágenes] tiene que ver con lo real”. ¡Que la ironía se quede fuera de la cárcel!
Coordinació i direcció artística: Simone Pallumbo.
Col•lectius participants: Dones dels tallers de costura, pintura i fotografiá del CPD de Wad Ras.