LAC14

LAC.14

26 setembre al 2 novembre
Enguany l’eix central del Laboratori d’Art Comunitari, és el segle XVIII, i forma part del programa d’actes de l ’Ajuntament de Sant Boi, en el marc de la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714.
Per això hem volgut recrear als jardins de Can Torrents, un jardí Barroc. Però sota la mirada del segle XXI.
Eren jardins exuberants, amb plantes exòtiques, grutes, pèrgoles daurades, ceràmica, laberints,… mentre…, a les ciutats estaven convivint sense cap mena de salubritat; i les plagues i les malalties eren el seu dia a dia.
Els jardins barrocs van arribar a assolir unes cotes de luxe i grandiositat, que no deixen de ser un reflex més, de la realitat social de l’època.
També hem convidat a tots els/les  artistes a reflexionar sobre el barroc i la seva època.

Què fem al LAC ?
Un programa on els diferents col·lectius de la ciutat participen en una proposta creativa, de la ma d’un artista.
Treballem amb diferents entitats i col·lectius. Moltes de les persones que participen, han trobat en les LAC un espai de trobada, d’intercanvis, un moment en què es relaxen i fan quelcom junts. Promovent un enriquiment personal en els dos sentits, tant per l’artista com per les persones que han participat amb ells.
Amb diferents propostes creatives en espais patrimonials – unes termes romanes i una casa del segle XVII, pensades per gaudir del patrimoni d’una manera diferent. On han participat més de 200 persones i artistes de Sant Boi, Hospitalet, Barcelona, Suècia, Líban, Rússia, Brasil, Austràlia, etc …

Propostes 2014

1_ Pèrgola – Jardins Can Torrents
El gust barroc per l’artificialitat i la teatralitat, també va trobar la seva expressió en els jardins. Molt  influenciats per l’urbanisme i l’arquitectura, van omplir-se d’arcs de triomf, teatres, illes, grutes,… i un element recurrent foren les pèrgoles.
La idea és recrear una pèrgola, que revisa aquestes propostes del segle XVIII, des d’una perspectiva contemporània. Doncs aquesta opulència dels jardins barrocs, només fou possible gràcies a les grans diferències socials que hi havia a l’època.
Plantegem un taller creatiu obert a diferents col·lectius i a la ciutadania en general. La idea es que els participants expressin quines emocions els provoca aquest abús desproporcionat del poder absolut, modelant un autoretrat de fang.
Entitats que participen:
Fundació Cassià Just, Llar d’Avis Sant Josep; Esplai Eixida, Hospital de Sant Joan de Deu,Germanes Hospitalàries-Benito. Grup d’alumnes del Centre d’Art Lluís Castells, Presó de 4 Camins, Llar Nova Esperança,…
Coordinadors de la proposta:
Manuel Morales, Lydia Zabalza, Odu Martos, Zita Rodriguez.


___________________________________________________________
2_ PUNTO– Jardins Can Torrents
Aquest projecte esta pensat i conduït per V!tor, un dissenyador brasiler, amb un gran currículum com a creatiu i comunicador de moda. Conjuntament amb el Grup d’Alfabetització de dones de Sant Boi.
El projecte va començar amb una visita al MNAC, en concret a la sala Barroca. Per tal de que les participants al projecte puguin conèixer la pintura de l’època.
De març a juliol han estat fent classes de punt, i han participat unes 80 dones.
L’activitat principal d’aquesta proposta, és capacitar a diferents grups de dones emigrades a fer roba de punt. Per tal de que després puguin intentar treure un rendiment pràctic i fins hi tot econòmic, doncs s’estan plantejant de fer una cooperativa.
Entitats que participen:
Grup d’Alfabetització de dones de Sant Boi.
Amb el suport de:
Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Sponsors: Vitor Bastos, Pony.
Coordinadors de la proposta: Vitor Bastos, Elena Gil, Dessiré Barragan, Araceli Marínez, Joanjo Esteban.

___________________________________________________________
3_ Expresiones– Jardins Can Torrents
Els jardins barrocs destacaven per les seves terracotes, pannells ceràmics, gerros… en un jardí barroc no pot faltar la ceràmica, per això hem fet una proposta en col·laboració amb l’Associació de ceramistes de Catalunya- ACC.
Volem que el LAC, sigui una proposta realment inclusiva, i un dels col·lectius més oblidats, és el presidiari. Per això hem iniciat un projecte entre la ceramista Zita Rodrigues, en col·laboració amb l’ACC i la presó Model de Barcelona.
Amb Expresiones les persones que estan a la presó estan treballant pel seu el creixement personal i l’autoestima, des d’una besant creativa.
Entitats que participen: Presó la Model
Coordinadors de la proposta: Zita Rodrigues i Mònica Rosell
Col·laboren: Associació de ceramistes de Catalunya, Àngela Colls.
__________________________________________________________

4_ Proposta pel Taller de Manualitats adreçat a Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Sant Boi.
Els companys/es d’aquestes tallers no poden faltar en un laboratori d’art comunitari. Volem convidar-los a treballar amb l’artista  Marta Barceló.  La idea és construir uns cups de fusta, amb informació sobre les LAC. Aquests és deixarien en llocs clau de diferents pobles i ciutats – entrada biblioteques, museus, espais patrimonials, o de molt públic – per tal de que el públic potencial ens conegui i faci difusió de la nostre proposta.
Coordinadors de la proposta:
Marta Barceló, Lydia Zabalza, Elena Gil.
___________________________________________________________

5_ Proposta pre-taller de serigrafia i fusteria – Jardins Can Torrents i Can Barraquer
Amb els alumnes dels dos pretallers s’estan realitzant uns mòduls amb el logo de les jornades, per tal de situar a les façanes de Can Barraquer i Can Torrents.
Coordinadors de la proposta: Abraham Teixidor, Jose Pérez.

___________________________________________________________

6_ Llum – Can Massallera
Aquesta proposta ja ha estat realitzada, en el marc del dinar intercultural que organitza l’Ajuntament. La instal·lació, va ser el resultat d’un treball dut a termes entre el  Grup d’Alfabetització de l’Ajuntament de Sant Boi, l’Associació de Dones de Sant Boi i l’acadèmia Fipball de Sant Boi.
En moltes cultures – tant actuals com de temps passats-  les persones diferents, les minories, els més fàcils de sotmetre,… han viscut en condicions molt diferents que el grup dominant. Amb realitats profundament marcades per l’abús, el rebuig, l’exclusió,… en definitiva la falta de llibertat.
La vida de moltes d’aquestes persones, ha estat envoltada de por i de foscor. La idea es construir uns grans fanals. Amb aquesta instal·lació volem fer un homenatge a totes aquestes persones que han viscut – o encara viuen- en la foscor, en la por,… i encendre aquests fanals, per que ens portin a la llum, ens mostrin un camí, o ens convidin, a sentir-nos més lliures… Fou, realment,  el segle XVIII el Siglo de las Luces?, o encara les tenim apagades?
Coordinadors de la proposta: Elena Gil, Dessiré Barragan, Araceli Martínez, Joanjo Esteban i Yelena Cvejic.

 Col·lectius participants
Llar d’Avis Sant Josep, Hospital Benito Menni, Hospital de Sant Joan de Déu Esplai Eixida, Pre-tallers de Fusteria i Serigrafia de l’Ajuntament de Sant Boi, Grup d’Alfabetització de l’Ajuntament de Sant Boi,  Fundació Cassià Just, Grup Torrents d’Art, Grup del Taller de Manualitats de l’Ajuntament de Sant Boi, Alumnes del taller d’art del Centre d’Art Lluís Castells, Escola Eina, Artistes de Carrer del Benito Menni, Presó 4 Camins, Presó de la Model, Llar Nova Esperança, …

___________________________________________________________

7_ Art in the Park &friends – Termes Romanes
Art in the Park és uns proposta d’art comunitari, que es desenvolupa al Burgess Park  de Londres. Compten amb un grup d’artistes multidisciplinars, que fan classes de ceràmica, dibuix, processos creatius, a diferents col·lectius, amb la voluntat d’acostar l’art i la creativitat a tothom.

Coordinadors de la proposta:
Andrea Sinclair, Bill Hudson, Jenny ElliotAna Novella, Anna Claret, Fumiko Nakajima, Niko Straniero


_______________________________________________________________

Sponsors:
Pony, Vitor,Àngela Colls.

Agraïments:
Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Associació de Ceramistes de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya, MercaBarna-Flor, Institut Català d’Ornitologia.

Espais Sant Boi
Can Barraquer: C/ Hospital 7
Can Torrents : C/ Hospital 9
Can Castells: C/ Lluís Castells 16
Termes Romanes : C/ Hospital 9

Horaris
Divendres de 17 a 20 h. Dissabte de 11 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenge de 11 a 14 h.

Preus
Del 26 al 28 de setembre i primers diumenges de mes gratuït.

La resta de dies 2€, amb descomptes del 50 %, i gratuït per jubilats, aturats i menors de 12 anys.

Deixa un comentari